Elokuvakerho Kino Iglu
Suomeksi In English - Festarit 2018 Kino Iglu Facebookissa

Uutiset

Aki Kaurismäki vierailee Kino Iglussa!

03.05.2017 10:05

Kino Iglun näytöskausi päättyy perinteiseen tapaan Aki Kaurismäen elokuvaan. Tällä kertaa esitetään 35-milliseltä filmiltä Toivon tuolla puolen, jonka levitysoikeudet on myyty yli 81 maahan. Kaurismäen uutuuselokuva on saanut ylistävän vastaanoton kriitikoilta ympäri maailmaa. Ranskalaisen elokuva-arvioita listaavan AlloCiné-sivuston mukaan elokuvan saamien arvioiden keskiarvo on 4,3 tähteä viidestä.

”Aki Kaurismäen paras elokuva. Koskettava ja humanistinen kuin hän itse. Aki Kaurismäki on yksi aikamme tärkeimmistä elokuvaohjaajista” – L’Express

Toivon tuolla puolen on menestynyt myös elokuvafestivaaleilla. Berliinin elokuvajuhlilla Kaurismäki palkittiin parhaana ohjaajana Hopeisella karhulla. Elokuvan toisessa pääosassa nähtävä Sherwan Haji sai Audi Dublin International Film Festivaalilla The Dublin Film Critics Circlen jakaman parhaan näyttelijän palkinnon.

“Inhimillistä lämpöä enemmän kuin tulikuumassa saunassa” – Sydvenskan

Suomalaisen kauppamatkustajan Wikströmin (Sakari Kuosmanen) ja syyrialaisen pakolaisen Khaledin (Sherwan Haji) kohtaamisesta kertova Toivon tuolla puolen on Kaurismäen Le Havre -elokuvasta alkaneen satamakaupunkitrilogian toinen osa. Elokuvassa esiintyvät myös Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Ilkka Koivula ja Simon Hussein Al-Bazoon sekä iso liuta karkkilalaisia avustajia.

Ensimmäistä kertaa Toivon tuolla puolen elokuvansa kanssa Suomessa esiintyvän Aki Kaurismäen lisäksi Kino Iglun vieraaksi saapuvat näyttelijät Sherwan Haji ja Simon Hussein Al- Bazoon.

Elokuvakerho Kino Iglun esitys la 20.5. klo 16 Karkkilasalissa (Anttilankatu 2-4, Karkkila)

Liput 9€. (Käteisellä lippukassalta tai ennakkoon Karkkilan harrastemessuilta 6.5.)

Kahvio.

Tiedustelut: mika.latti@karkkila.fi /040-834 87 99

JulisteEhdotus_20_5_Aki-01
Toivon tuolla puolen 20.5. kello 16 Karkkilasalissa

Linnasalo ja Valpola Kino Iglussa

24.04.2017 17:41

Kino Iglu esitti 22.4. elokuvan Vartioitu kylä 1944. Ohjaaja Timo Linnasalo oli paikalla kertomassa ensimmäisen pitkän elokuvansa syntyvaiheista. Alunperin Linnasalo muutti 70-luvulla Kuhmoon tehdäkseen dokumentin Kylä (1976) ja tutustui samalla Unto Heikuran kirjoittamaan näytelmään, josta hän sittemmin Jouko Lumpeen kanssa kehitti elokuvan Vartioitu kylä 1944. Käsikirjoittaja Ilpo Tuomarila jalosti Heikuran kesäteatterinäytelmästä elokuvan ja alkuperäinen suunnitelma halvalla budjetilla ja amatöörinäyttelijöillä 16mm filmille kuvattavasta työstä sai väistyä ammattimaisempien pyrkimysten tieltä. Ilmestyessään vuonna 1978 Vartioitu kylä 1944 voitti parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon. Eikä ihme, sillä Linnasalo ja Lumme olivat tutkineet aihepiiriä, sodan vaikutuksia suomalaisen rajaseudun väestöön, perinpohjaisesti. Elokuva taltioi myös tarkasti ihmisiä ja heidän moraalisia ratkaisujaan sodan järjettömyyden keskellä. 

Lisäksi nähtiin Vartioituun kylään musiiikin säveltäneen karkkilalaisen Heikki Valpolan videotervehdys. Tervehdyksessään Valpola käsitteli paitsi osuuttaan elokuvan teossa myös elokuvien musiikkia yleisesti. Musiikkihan on elokuvassa katsojan tuntemuksia ohjaava tekijä, joka ei välttämättä ole itsessään "valmista" vaan sopeutuu osaksi kuvauksen ja näyttelemisen muodostamaa kokonaisuutta. Valpola huomautti, ettei ole olemassa mitään elokuvamusiikki-nimistä tyyliä vaan olisi sopivampaa puhua elokuvan musiikista, joka voi olla tyyliltään mitä vain. Valpola kertoi säveltäneessä elokuvassa kuultavan laulun, "Sinä tulit tuomien aikaan", ennen kuvauksia muun musiikin valmistuessa jälkikäteen, kuten elokuvanteossa on perinteisesti tapana.

Näytös oli viime vuonna 70 vuotta täyttäneen Heikki Valpolan juhlistamisen ohella osoitettu myös karkkilalaisen äänimies Jouko Lumpeen muistolle. "Jouko-sedän" työ kuuluu Vartioidun kylän lisäksi myös monissa Aki Kaurismäen elokuvissa. Myös karkkilalaisen Matti Rantasen haitaria kuullaan elokuvassa.

Timo Linnasalo

 

Heikki Valpolan videotervehdys

 

Karkkilalaisen Heikki Valpolan musiikki Kino Iglun elokuvassa! Vieraana Timo Linnasalo!

07.04.2017 10:41

Kino Iglussa esitetään 22.4. Timo Linnasalon elokuva Vartioitu kylä 1944. Se on kuvaus kainuulaisesta kyläyhteisöstä jatkosodan loppuvaiheissa. Taistelutoimet ovat tulleet aivan kylän liepeille. Sota yritetään pitää taustalla, poissa kuvasta, mutta se on kuitenkin läsnä jokaisen kyläläisen elämässä. Näyttelijöinä sotaelokuvassa ovat mm. Antti Litja, Kaija Kangas, Raimo Grönberg ja Markku Huhtamo.

Elokuvan ohjaaja Timo Linnasalo saapuu Kino Igluun esittelijävieraaksi. Elokuva–ja teatteriohjaaja, elokuvaleikkaaja, äänittäjä ja käsikirjoittaja Timo Linnasalo on pitkällä ja monipuolisella urallaan saanut Jussi-patsaat vuonna parhaasta ohjauksesta Vartioidusta kylästä 1944 ja leikkauksesta Aki Kaurismäen elokuvissa Mies vailla menneisyyttä (2003) ja Le Havre (2012). Humanismin käsi-palkinnon Linnasalo sai vuonna 1985 elokuvasta Päivää, herra Kivi.

Lisäksi nähdään Vartioituun kylään 1944 ja Päivää, herra Kivi -elokuviin musiikin tehneen karkkilalaisen Heikki Valpolan videotervehdys. Kino Iglun näytös onkin samalla kunnianosoitus säveltäjä Heikki Valpolalle, joka täytti viime vuonna 70- vuotta.

Kino Iglun elokuvaesitys la 22.4. klo 16. (Karkkilasali, Anttilankatu 2-4)

Liput 5€. Kahvio.

VartioituKylä

Jouko Lumme ja Antti Litja

 

Kino Iglu esitti Kiarostamin Kirsikan maun

20.03.2017 17:50

Lauantaina 18.3. Kino Iglu esitti Abbas Kiarostamin elokuvan Kirsikan maku. Elokuvan esitteli iranilais-suomalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Hamy Ramezan. Kirsikan makua kuten muutakin Kiarostamin tuotantoa pidetään ainakin länsimaalaisittain vaikeasti lähestyttävänä. Kuten Ramezan huomauttaa, olemme tottuneet näkemään amerikkalaisia elokuvia, joissa ihmisen koko tunneskaala käydään armotta läpi puolentoista tunnin aikana. Katsoja on elokuvantekijöiden panttivankkina eikä omille ajatuksille anneta sijaa. Kiarostami taas kunnioittaa katsojaa ja hänen ajatuksiaan antaen tälle tilaa katsoa ja kokea. Vaikka Kiarostamin elokuvat saattavat ensi katseluilla vaikuttaa pitkäveteisiltä, on niillä Ramezanin mukaan tapana ajan myötä voittaa katsoja puolelleen.

Kirsikan maun lisäksi Kino Iglu esitti Filmisepät ry:n lyhytelokuvan Herätä minut. 16-milliselle filmille kuvatun elokuvan saapui esittelemään siihen musiikin säveltänyt Ilkka Uksila, näyttelijä Artturi Frisk ja ohjaaja-käsikirjoittaja Valter Jaakkola.

Hamy Ramezan Herätä minut-tiimi
Hamy Ramezan Ilkka Uksila, Artturi Frisk ja Valter Jaakkola

 

Elokuvaohjaaja Hamy Ramezan Kino Iglun vieraaksi!

07.03.2017 08:58

Kino Iglussa esitetään elokuva Kirsikan maku. Se on iranilaisen Abbas Kiarostamin käsikirjoittama ja ohjaama vähäeleinen draamaelokuva, jossa mies ajelee jättömailla ja yrittää palkata suuresta rahasummasta apuria varsin epätavalliseen tehtävään. Elokuva voitti Kultainen Palmu- palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 1997.


Bonuselokuvana nähdään Herätä minut. Se on Valter Jaakkolan ja Katja Uksilan vuonna 2016 ohjaama mykkäelokuva, joka on kuvattu 16-milliselle filmille ja jonka taustalla soi jazz-musiikki.

Esittelijävieraaksi saapuu iranilais-suomalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Hamy Ramezan. Hän on saanut Risto Jarva- palkinnon (2014) lyhytelokuvasta Paratiisin avaimet ja Tampereen elokuvajuhlien (2016) pääpalkinnon dokumentista Tuntematon pakolainen. Tällä hetkellä Hamy Ramezan kuvaa fiktioelokuvaa Citizen B.

Kino Iglun elokuvanäytös la 18.3. klo 16 Karkkilasalissa (Anttilankatu 2-4- , Karkkila).

Liput 5 euroa. Kahvio.

 

juliste_18_3_facebook
hamyramezan
Hamy Ramezan

 

Illuusioita ja kaaosta Kino Iglussa

21.02.2017 13:55

Kino Iglu esitti 18.2. Luis Bunuelin elokuvan Illuusio matkustaa raitiovaunulla elokuvaohjaaja Pentti Kasurisen esittelemänä. Näytöksessä esitettiin myös Otto Rissasen lyhytelokuva Fantasia Chaotica, jonka ohjaaja Rissanen saapui lyhyesti esittelemään. Rissasen maalauksellisessa lyhytelokuvassa musiikki johdatteli katsojan kokemaan päähenkilön sisintä. Välillä jopa kaoottisen sielunelämän alta löytyy ihminen arjen keskellä.

Surrealistisistakin elokuvista tunnettu Bunuel teki Meksikossa myös kevyempiä elokuvia yksinkertaisesti elättääkseen perhettään. Näiden joukkoon kuuluu myös 50-luvulla valmistunut Illuusio matkustaa raitiovaunulla, jossa Pekkaa ja Pätkää muistuttava huumori yhdistyy terävään yhteiskuntakritiikkiin.

Kokeneena elokuvaohjaajana ja elokuva-alan opettajana Kasurinen opasti yleisöä lähestymään Bunuelin maailmaa. "Katsokaa elokuvaa aikalaisen silmin ja kuunnelkaa omia ajatuksianne. Ohjaajahan pyrkii johdattelemaan katsojaa sinne minne haluaa, oikealle tielle tai harhaan." 

Kasurisen huomiot elokuvan katsomisesta herättivät yleisössä innostusta: koskaan ei ole liian myöhäistä oppia katsomaan elokuvia. 

Yleisöä paikalla oli 76 henkeä.  

2_1 1_skaalattu
Otto Rissanen Pentti Kasurinen

Kuvat: Lari Rantakoski

 

Luis Bunuelin Iluusio matkustaa raitiovaunulla ja Otto Rissasen Fantasia Chaotica Kino Iglussa 18.2.

08.02.2017 09:44

Kino Iglun esitykset jatkuvat Luis Bunuelin vuonna 1953 ohjaamalla Illuusio matkustaa raitiovaunulla. Mustavalkoisessa ja elämänmyönteisessä elokuvassa otetaan raitiovaunu kansan käyttöön surrealistisen teatteri-illan päätteeksi.

Elokuvan tulee esittelemään ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Pentti Kasurinen, jonka mittavasta tuotannosta löytyy elokuvia ja sarjoja sekä elokuvateattereihin että televisiolle. Kasurinen on ohjannut mm. televisiosarjoja Kotikatu, Matkalaukkukostaja, Nitrokabinetti ja Salatut elämät. Käsikirjoittajana ja tuottajana Kasurinen on ollut mm. elokuvissa Ganes ja Kaksi aikuista ja käärö.

Bonuselokuvana nähdään Otto Rissasen ohjaama Fantasia Chaotica (11 min.). Lyhytelokuva sai ensi-iltansa Hampurin kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla kesällä 2016.

Kino Iglun näytös Karkkilasalissa (Anttilankatu 2-4) la 18.2. klo 16. Liput 5 euroa.

juliste_18_2_facebook-01

Kevätkausi alkoi Komisario Palmun erehdyksellä

23.01.2017 18:39

Kino Iglu esitti 21.1. Matti Kassilan Komisario Palmun erehdyksen. Elokuvan esittelijä Elina Salo hurmasi yleisönsä ja muisteli klassikkoelokuvan syntyvaiheita sekä poikkesi suomalaisen elokuvanteon historiassa. Omien sanojensa mukaan hänen roolinsa Kassilan elokuvassa oli pieni ja siksi hän halusikin muistaa erityisesti elokuvan pitkälti jo edesmennyttä tekijäkaartia. Erityisesti Salo korosti Leo Jokelaa paitsi lahjakkaana näyttelijänä, myös taitavana maskeerajana. Tästä hän kertoi seuraavan tarinan: "Leo Jokela toimi maskeerajana eräässä sotaelokuvassa ja maskeerasi itsensä ainakin seitsemäksi kuolleeksi sotilaaksi saaden näin jokaisesta esiintymispalkkion."

Komisario Palmun erehdyksen kuvauksista Salo kertoi, miten pitkän kamera-ajon toteuttaminen vaikeutui kuolleeksi lavastetun kissan heiluttaessa aina korvaansa juuri lähikuvan aikana.

Yleisöä näytöksessä oli 180 henkeä.

Elina Salo Kino Iglussa

 

 

Elina Salo Kino Iglun vieraana tammikuussa

20.12.2016 11:20

Kino Iglun seuraavassa näytösessä esitetään Matti Kassilan elokuva Komisario Palmun erehdys (1960). Suomalaisen elokuvaklassikon tulee esittelemään näyttelijä Elina Salo, jolla on elokuvassa Airi Rykämön rooli.

Elokuva näytetään 21.1. kello 16 Karkkilasalissa (Anttilankatu 2-4) 35-milliseltä filmiltä.

"Mika Waltarin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva kertoo murhamysteeristä, jota ovat ratkomassa komisario Palmu (Joel Rinne) ja hänen luottomiehensä lain ylioppilas Toivo Virta (Matti Ranin) ja mielevä etsivä Väinö Kokki (Leo Jokela)."

Komisario Palmun erehdys Kino Iglussa 21.1. kello 16

Kunniakirja Kino Iglulle

20.12.2016 11:11

Karkkilan kaupunki on myöntänyt 12.12.2016 Kino Iglulle "Karkkilan menestyjä 2016"-kunniakirjan ,kiitoksen kulttuurin ja nuorisotyön edistämisestä.  

 Karkkilan kaupungin Kino Iglulle myöntämä kunniakirja

 

0 - 1 - 2 - 3 - 4 -